Wolf’s Hunger (Србија)

wh222

1. Поздрав људи све честитке на новом, повратничком, албуму. Чекали смо га јако дуго али вредело је “Беж’те живи враћају се мртви” представља неколико корака напред у развоју бенда. Како сте ви задовољни крајњим резултатом, као и одзивом медија/публике? Реци нам како је текао процес снимања албума.

Поздрав брате, хвала пуно на утисцима! Па све је кренуло негде 2015.године. Сконтали смо да више нема поенте седети и чекати да се нешто деси, било је: или да снимимо нов албум или да престанемо са радом. У јесен 2015.године ушли смо у студио Пикник и кренули са снимањем. Током читавог процеса снимања нас је пратило гомила пиздарија: приватни и финансијски проблеми, измене у постави, тражење издавача итд. На крају, можемо рећи да се сво то цимање “исплатило”. До сада смо добили веома позитивне рецензије од разних портала и часописа широм света, људи коју су преслушали албум су презадовољни. Наравно и ми смо више него срећни, чекамо на ово скоро 10 година!

2. Ако није проблем, реци нам нешто о текстовима и темама о којима се баве. Због чега назив “Беж’те живи враћају се мртви”? Можемо рећи да је албум подељен у две целине, прву целину чине текстови инспирисани Првим светским ратом, а другу чине текстови инспирисани Словенском митологијом и традицијом. Да ли се слажеш?

Тешко ми је да објашњавам своје текстове ал’ ајде… “Беж’те живи враћају се мртви” је реченица коју је изјавио бугарски генерал када је видео пробој српске војске на Солунском фронту и да наша војска надире брже од француске коњице. Назив је мало и метафора јер означава повратак бенда Wolf’s Hunger на сцену после доста година. Првобитан план је био да цео албум буде концептуалан (Први светски рат) али је због целе пародије око стогодишњице Великог рата решено да се то избегне, па је урађен микс са неким текстовима из Словенске митологије.
“Лешинари ће славити моје име” говори о повратку српске војске после Албанске голготе, избеглиштва на Хелади, Крфу… То срце, мисао, поклич за повраћај свога парчета земље… Инспирација настала због ВЕЛИКИХ људи. Не могу да замислим кроз шта су ментално и физички пролазили. Нисмо им ни до колена! Слава јунацима!
Око “Русије” нема неке претеране филозофије. Песма настала чисто из срца, љубави према тој земљи и народу. У том тренутку сам читао “Сеобе” од Црњанског па је вероватно и то била инспирација за текст и окидач за неке од текстова на албуму.
“Востани Сербие” по мени једина и права српска химна која и најбоље описује шта нам треба у ова ретардирана времена.
“Егзекутор” нема везе са Првим светским ратом, него са срањима која су се дешавала деведесетих. Каква плејада ликова је тада испливала, ни пакао их не би примио. Један парадокс у који смо сви упали. За разлику од војничке части, чојства, јунаштва наше војске из Првог светског рата, овде смо имали неспособну јагњећу бригаду и разне ратне профитере и криминалце. Мој покушај да кроз текст уђем у тај мод размишљања.
“Култ рата(Гвоздени пук)” као што и сам наслов каже, говори о чувеном Гвозденом пуку. За ову песму је снимљен и спот, који смо урадили захваљујући нашем добром другару и некадашњем бубњару бенда Влади Миловановићу. Влада је иначе био задужен и за омот албума.
“У ватри саздан”, “Род” и “Слава грому” такође не треба посебно објашњавати. Текстови инспирисани паганизмом и нашим словенским наслеђем.

3. Како је дошло до сарадње са Symbol of domination из Белорусије?

Када смо завршили са снимањем албума, послали смо демо на гомилу разних страна. Имали смо неколико мањих понуда али нам се искрено ни мало нису допале јер су то углавном биле понуде за објављивање албума на касети или CD-R-у и то у неком мизерном тиражу. Када смо послали демо Алексеју из Satanath records-а, већ после неколико дана смо добили одговор од њега да жели да објави албум на Symbol of domination(издавачка кућа која припада Satanath records-у). Мало је рећи да смо били пресрећни и ова сарадња нам је отворила нека врата.

4. Морам се мало вратити назад у 2001.годину и почетке Wolf’s Hunger-а. Реци ми како сте кренули у ову причу? Ко су били тада ваши утицаји?

Уффф… То је било баш давно. Тада смо сви имали 15-17 година. Бенд је званично кренуо са пробама 2002.године, али је раније постојала замисао да формирамо бенд. Углавном бисмо се окупљали Довла, Вељко и ја, дрљали гитаре сатима док нешто не почне да звучи добро. Ја сам у Београду имао бенд Divinator, Дуле(први певач WH) и Вељко имају бенд Balrog. Њих двојица праве снимке на касетофону, са све corpse paint-ом. Тако на пример “Seed of power” се претворила у “У ватри саздан”, делови песме “Pagan pride” ће касније бити искоришћени за песму “Слава грому”. Значу то су рифови који су чекали читавих 15 година да се овековече. Можемо рећи да лета 2002. настаје бенд Altair’s Stone и ту прву поставу су чинили Довла, Вељко, Ђус, Дуле и ја. Песме попут “Крв моја српска”, “Field of the blackbirds” и “Рујанске горе” су биле међу првима одсвираним. Убрзо мењамо име у садашње Wolf’s Hunger.
Велики утицаји су нам били(и остали) бендови попут Darkthrone, Immortal, Enslaved па све до Slayer, Iron maiden, Metallica. Довла је био највећи thrasher у бенду, тако да је било и Sepultura-e, Pantera-e… Сва тројица смо се одувек ложили на моћан риф и то је било то. Битно је да је снажно и битно је да је 101% метал.

5. Одувек ме је занимало, која је прича везана за име бенда Wolf’s Hunger?

По неким веровањома, вук је представљао тотем српског народа. Глад рањеног вука је била метафора за глад нашег народа за правдом и осветом после вишегодишњег сакаћења од стране разних околности. Гладна звер је најопаснија. Нема шта да изгуби, и вози је исконски бес против кога се тешко бори. Отуд и име нашег бенда. Нешто што те стално тера на борбу. То је вучја глад.

6. Период вашег првог демоа, “Thunders of Perun are back” реци нам нешто о том периоду. Сећам се добро те чувене рецензије у Metal express-у. Иако нисам нигде имао прилику да чујем о чему се ту ради, добро сам упамтио име бенда.

Снимање “Thunders…” је баш било оно дечачко остварење сна. Били смо релативно задовољни како је испао тај демо, на пример Веља је био разочаран што албум не звучи као “At the heart of winter” од Immortal-а хаха. Тај демо поседује изузетно сирову енергију за коју се касније испоставило да ће бити заштитни знак бенда. Бубањ је готово панкерски одсвиран, аранжмани поједностављени максимално. Заиста нисмо знали како ће домаћи металци реаговати на тако нешто, јер је било „чудно“. Имали смо подршку другара и осталих метал бендова из Новог Сада, али опет нисмо били сигурни у то што смо снимили. Мислили смо да неће бити довољно „black“ за black металце, али убрзо се испоставило да су људи препознали оно што смо и хтели да направимо: чист, снажан и агресиван метал. Национална и словенска тематика је била присутна од самог почетка, и биће присутна докле год WH постоји, то је у тадашње време било свеже и непознато. Небојша Лакић је написао прву рецензију која је објављена у Metal express-u, и тиме нас је уздигао у небеса, можда и превише, што нам је сигурно дало додатни ветар у леђа да радимо прави ствар и наставимо даље.

VMP_3782 fb222

7. Након “Thunders…” следи нови демо и сплит издање са Посмртном литургијом, “Земља моја у пламену је…”.

Да “Земља моја…” је прво објављена као демо, а затим је касније објављен сплит са Посмртном Литургијом за Grom records. Одавно га нема у продаји јер је изашао у малом броју копија. Научили смо неке ствари око снимања и звука, па звучи мало боље него “Thunders…”.

8. Иако је спрска историја и митологија јако богата, домаћи метал бендови су се јако ретко одлучивали да је обрађују. Тешко је навести на прсте једне руке бендове који су писали/пишу о нашој историји и традицији. Како сте се ви одлучили да се бавите овом тематиком?

Српска историја и словенска митологија је у WH причи одувек. Јако смо се ложили на бендове попут Enslaved, а и Fenriz-oв пројекат Storm је оставио јак утисак на нас. Било нам је сјајно како металци желе да одају почаст историји и идентитету свога народа. Помислили смо „човече, што се више не пише о српској предхришћанској вери овде код нас, када има шта да се пише“ и то је било у суштини то. Наравно, The stone и још неколицина бендова је то радило пре нас, нисмо измислили ништа ново. Али били смо сигурни да ће то звучати моћно у текстовима. Хтели смо да се наши металци више идентификују са божанствима попут Перуна, Сварога ако већ слушају бендове који певају о Одину и Тору.

9. „Освета у крви“.

Сама „Освета“ је снимана под не баш идеалним околностима. Доста смо журили и готово смо неке песме на силу снимали и састављали их у студију заједно. Била је доста затегнута атмосфера али без обзира на то, албум звучи ок, има неколико сјајних песама, али заиста и неколико јако млаких. Олакшавајућа околност је била та што је Милош био бубњар који је капирао музику WH и пре него што је ушао у бенд, били смо јако блиски са њим, ишао је са нама на све свирке итд. По мени, његов стил је одговарао WH у потпуности. Свирао је једноставно, чисто али агресивно. Такође,оно што бих напоменуо, у том албуму смо Вељко, Довла и ја учествовали што се тиче компоновања. Довла је главни кривац за (по мени) најјачу песму са тог албума, „Пут за Ириј“, јер је он склепао уводни риф, и одатле смо сва тројица наставили са грмљавином рифова и саставили једну од наших најснажнијих песама. Изузетно је битно да сви учествују у писању рифова. Јер да је само на мени, то би био чист black метал, да је само Вељко писао отишли би до Maiden-a, а да Довла ради сам завршило би се на Pantera-и:) Једва смо чекали да издамо албум и да коначно држимо CD у рукама, осећај је био невероватан, сећам се да смо се страшно напили ту ноћ, стварно смо били узбуђени. Као да смо прави бенд, а не 4 другара који све раде заједно, а између осталог мало и дрљају инструменте хаха. Опет смо сарађивали са Миланом Ракићем, албум је одлично прошао и тада смо се пробили и у иностраном underground-у. Јако леп период али и почетак краја бенда.

10. Због чега је дошло до распада бенда 2009.године?

Cosa nostra.

10. Повратничка свирка 2009.године на United slavic swords III fest. Био је децембар месец, зима, ја под температуром, мртав болестан ал’ морао сам отићи да одгледам Wolf’s Hunger. Одгледао сам само Козељника који је био први и Wolf’s Hunger, након тога сам отишао кући, иако су после вас била још 2 доста „јача“ бенда(Infernal war и Bleeding fist). Атмосфера је заиста била посебна када се WH појавио на бини, чинило се да је било довољно само да се појавите на бини и људи су већ кренули са шуткама…

Уф то је била луда свирка. То је била нова постава WH где смо поред мене и Милоша, свирали на гитарама Рале и Милош. Било је јако морбидно и јако пијано вече. Црна рупа углавном.

11. Пошто ми је Аркона(Русија) међу топ 3 бенда свих времена морам те питати везано за свирку у Београду, 2010.године када сте им ви били предгрупа. Како је вама било то вече и да ли сте имали прилике да чујете њихове утиске везане за музику WH?

Уф искрено врло мало смо имали прилике да комуницирамо, они су дошли уморни јер су доста дуго чекали на граници, ми смо били сморени јер смо изгубили од Аустралије на светском првенству у фудбалу, тако да ти не могу нешто више рећи

12. Какви су ваши планови за даље и заврши интервју неком поруком за фанове.

Идемо корак по корак, албум је ту, сада радимо на томе да организујемо свирке у инострансту. План је да на јесен идемо на 2 турнеје, ускоро објављујемо датуме. Добили смо похвале и понуду за сарадњу једног јачег издавача па се надамо да ће и та сарадња уродити плодом. Али отом потом. За сада су нам свирке приоритет.
А за крај:

Аура ми црна, црња је од ноћи.
Лепљива ко тмина, у Нав ја морам поћи!
Самртни мој дах, на гробље сад мирише!
Одлазим у курац, нема ме јебено више!!!

Website: http://wolfshunger.rs/
Facebook: https://www.facebook.com/Wolfs.hunger.rs/
Vkontakte: https://vk.com/wolfshunger

Top