Welicoruss

Welicoruss_lineup_2015

1. Поздрав Гојко, како је? Шта се ради ових дана у Welicoruss-у?

Поздрав вама и свим читаоцима, није лоше, како моји родитељи кажу “увек би могло да буде горе”. Ових дана имамо веома турбулентну ситуацију са Welicoruss. Тренутно пишемо нови албум који би требао да изађе крајем ове године, И искрено се надамо да ће тако и да буде. Пре неколико дана наш бубњар је имао операцију у Москви, а такође је наш студио поплављен. Због тога не можемо да снимамо албум како смо планирали, и сада треба и да се поправе сви инструменти који су страдали.

2. За почетак, питање које верујем да занима фанове у Србији: Welicoruss је основан у Русији далеке 2002.године. Ситуација у бенду се мења када се оснивач Алексеј сели у Чешку. Како си ти доспео у контакт са њим и прикључио се бенду? Да ли си раније свирао у неким бендовима по Чешкој или Србији?

Овако да разјасним неколико ствари, јесте, тај пројекат је основан 2002 године, али “Welicoruss” није бенд у правом смислу све до краја 2008 године. Welicoruss је брзо постао веома популаран бенд у Русији, и дешавало се да на један концерт долази чак до 600 људи, што је био апсолутни максимум публике за једну групу која свира Black Metal или тачније да кажем Symphonic Black Metal. После тога Алексеј је наравно хтео већи успех, али нажалост већи успех од тога не постоји у Русији, тако да је решио да се пресели у Европу. Године 2013. Алексеј и ја се упознајемо на факултету и решавамо да покренемо пројекат од нуле. Што се тиче Welicoruss-a данас, сва питања у вези бенда и музике водимо углавном нас двојица.
Свирао сам у пројекту “Frozen Winds” на Кипру, пошто сам пре Чешке живео на Кипру. У тој групи сам написао последњи албум заједно са осталим члановима групе пре једно 5 година ако не и више. Ради се о occult black metal пројекту. Неколико година сам се трудио да тај албум угледа светлост дана али обзиром да нисам био на Кипру, нисам могао да терам остале чланове да запишу своје инструменте. Недавно сам избачен из групе, тако да им желим све најбоље и стварно се надам да ће албум изаћи једног дана.

3. Албум који вам је актуелан “Аз есмь” отворио вам је многа врата. Постали сте “саставни” део многих европских метал фестивала, идете често на турнеје итд. Како са ове дистанце, након 2 године, гледате на тај материјал?

Па ми смо буквално на турнеји целе године без паузе, али морам да кажем да је “Аз есмь” веома специфичан албум са специфичном идејом. И ја мислим да је то до данас најбољи албум наше групе и мислим да је веома уникатан по композицијама и по звуку. А што се тиче фестивала, то је резултат наше упорности да свирамо од 80 до 120 концерата у једној години, и наравно велике промоције које радимо свакодневно на интернету и сајтовима попут YouTube, Spotify…

4. Како бисте описали вашу музику и теме којима се бавите некоме ко до сада није имао прилике да чује Welicoruss? Који бендови су највише утицали на ваш рад?

Ово је увек нејтеже питање, јер је јако тешко да опишем нашу музику, а поготово наше веома личне теме о којима пишемо. Ми свирамо Symphonic Black Metal, али нарвно ми смо сибирска група, па представљамо себе као “Symphonic Black Metal From The Coldest Depths of Siberia”. Наша сибирска тематика и звук, та хладноћа је веома јасна свакоме ко чује нашу музику.
Многи људи нас зову pagan, али ја стварно не видим зашто… Наши текстови су као дрво које је старо више од 500 година, чији су корени дубоко у филозофији и метафизици, а потогото наша идеологија о езотеризму. Наравно имамо и пар експерименталних песама које су базиране на нашој машти или како их ми зовемо на нашим митовима.

А што се тиче утицаја, ја углавном не слушам метал музику, тако да немам бендове који утичу на мој звук. Искључиво слушам класичну музику, и обожавам Фредерика Шопена (Chopin), Александра Скрјабина, Сергеј Рахмањинова и наравно веома тешке стварни као Георг Фридрих Хаса (лично обожавам String Quartet No.2), Алфред Шниткеа, Јанис Ксенакис… И могао бих да набрајам до сутра. Тако да ја слушам углавном класичну музику и наравно ја све то интерпретепирам са металом.

5. Сви текстови до сада су написани на руском језику. Обзиром да је бенд “интернационалан”, да ли постоји могућност да за неки наредни албум отпевате неку песму на чешком или можда чак и српском језику?

Што се тиче руског језика ја мислим да је то једна од најважијих ствари наше јединствености, пошто смо једина Symphonic black metal група или бар прва, и руски језик тотално дефинише нас и сибирску атмосферу. Али наравно планирамо на следећем албуму да напишемо наколико песама на енглеском језику, и сигурно на грчком.

6. Какви су планови везани за нови албум? Када га можемо очекивати? Имате ли понуде неких издавача?

Планови око новог албума су у току, тренутно радимо на њему и суочавамо се са свим проблемима који су нас задесили. План нам је да албум завршимо до краја године. Поред тога потрудићемо се да ове године одсвирамо око 120 концерата. Што се тиче понуда, да наравно, неко би помислио да претерујем кад ово кажем, али ми имамо минимум 3-4 понуде сваког месеца, које наравно одбијамо, јер не желимо издавачку кућу и све радимо сами. И једина издавачка кућа која би нас интересовала је велика наравно, то је та која може да понуди нама промоцију на том нивоу на ком ми желимо.

7. Хвала пуно на издвојеном времену! Видимо се ускоро!
Хвала и вама и видимо се ускоро !

Top