The Moon and the Nightspirit (Мађарска)

tmans

1.Поздрав Михали, како је? Шта се ових дана ради у The Moon and the Nightspirit табору?

Поздрав! Осећамо се веома добро! Припремамо се за мању турнеју са бендом Irfan – и у склопу ње ћемо први пут наступити и у Србији. Овом турнејом представљамо наш нови студијски албум Metanoia, а на лето имамо у плану наступе на многим фестивалима. Узбудљив период је пред нама.

2. Први пут ћете натупити у Србији и једва чекамо тај концерт! Ипак, чини ми се да већина људи овде још није упозната са вашим радом па бих те замолио да нам укратко представиш бенд.

Веома смо узбуђени због тог концерта, поготово што ће нам то бити први наступ у вашој земљи. За оне који нису упућени у наш рад, могу рећи да The Moon and the Nightspirit свира неку врсту ритуалне музике, коју неки називају и pagan-folk. Наша мзика је инспирисана природом и користимо инструменте попут виолине, акустичне гитаре, женских вокала, клавира итд.

3.“Metanoia” је недавно објављена. Како би описао тај материјал читаоцима? Шта публика може да очекује?

Metanoia је инспирисана шаманистичким погледом на живот. Сви смо ми део велике савести и циљ свих душа је да успоставе јединство са извором. Овога пута смо пуно експериментисали и ширили наш поглед на музику и на тај начин смо створили нешто ново. Албум представља скуп меланхоличних, медитативних, ритуалних песама које се баве спознајом скривене истине.

4.Албум је објављен за издавачку кућу Prophecy records. Како сте дошли у контакт са њима и да ли сте задовољни њиховим радом? Да ли сте задовољни и са досадашњим реакцијама?

Prophecy је изузетна издавачка кућа. Одувек смо волели њихова издања па су чак неки од наших омиљених албума(Tenhi, Arcturus…) објављени за ту издавачку кућу. За нас је била велика част да са њима договоримо вишегодишњу сарадњу. Веома смо задовољни њиховим радом, отворени су за све наше предлоге и идеје и дају нам пуну уметничку слободу. Омогућавају нам и да се обратимо другачијој врсти публике.

5. Можеш ли нам рећи нешто о вашим текстовима, о чему они говоре? Шта те инспирише приликом писања?

Песме са албума Metanoia се врте око духовног буђења, повратка у чистоту и невиност. Metanoia је метафизички израз који означава: повратак ка основи и прастари пут ка златном периоду спиритуалности и јединства. Ово је прекретница, када се духовно око отвара. Metanoia озвачава остварење више свести, извор јединства.

6. Постоји ли нека прича везана за назив бенда  – The Мoon and the Nightspirit?

Тражили смо име са пуно симболике у себи. Месец(Moon) представља магичан, мистичан аспект природе, свет снова, звездано краљевство лепоте и невиности.  Nightspirit је трагач, сањар, онај који тражи истину о постојању.

7. У вашој музици користите гомилу разних инструмената од којих неки нису нашироко познати. Како се уопште одлучујете које ћете инструменте користити? Да ли постоји неки критеријум који вам помаже приликом избора инструмента?

У сталној смо потрази за новим и занимљивим инструментима и чинимо све како бисмо што боље научили да свирамо на њима. Трудимо се да проширимо наш свет музике коришћењем нових инструмената. На „Metanoia“ на пример, користили смо доста клавира што је додало космичку атмосферу. Користили смо и  дромбуље којом смо музици дали „шаманске/ритуалне црте“.  Дакле инструменте бирамо у зависности од нашег расположења као и атмосфере коју желимо да изразимо.

8. Морам признати да сам био збуњен када сте ме контактирали прошле године, јер је мој фанзин/вебзин фокусиран пре свега на метал. Али у глави ми је остала ваша реченица да ви углавном наступате заједно са метал бендовима и на метал фестивалима. Можеш ли нам рећи која публика прати и подржава ваш рад?

Тачно је, већи део наше публике чине поклоници метал музике. Претпостављам да је један од разлога и тај што потичемо са те сцене, слушали смо али и даље слушамо метал музику и то се некако одражава и у нашој музици. Немамо никакав проблем да наступамо на метал фестивалима и да делимо бину са метал бендовима.

9. Када говоримо о музици и жанровима, реци ми, шта ви слушате? Који су ваши омиљени бендови?

Наш омиљени бенд је Tiamat и посебно њихов албум Wildhoney. Поред њих, волимо и Dead Can Dance као и композиторе класичне музике попут Bela Bartók.

10. За крај, можеш ли упутити неку поруку публици у Србији? Шта могу очекивати 23.априла?

Учинићемо све да тај концерт буде незабораван. Представићемо песме са нашег новог издања Metanoia као и наше старе песме.

Видимо се ускоро!

Поздрав, Михали

Top